fejlec_2015_11_15

Piliscsaba: látnivalók, programok

PILISCSABA

A településen több vendéglő, étterem található, de érdemes ellátogatni a várostól Budapest felé kb. másfél-két kilométerre lévő Kopár csárdába (állítólag ez a Pilis egyik legjobb vendéglője), egyúttal megnézhetik a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, melynek a központi épületét, a Stephaneumot, Makovecz Imre tervezte.

A sportolni vágyók felkereshetik a Pilis Sportcentrumot (Fő út 2.): tenisz, fallabda, tollaslabda, labdarúgás és aerobic gyakorlására van lehetőségük. Bővebb információ: +36 30 396 6379; http://www.pilis-scentrum.hu/szolgaltatasok.

A város helytörténeti kiállítása az Fő úton lévő Uradalmi házban található (szemben a katolikus templommal).

Kisgyerekkel érkezők közel a szálláshelyükhöz, a Templom téren találnak játszóteret.

A várostól kb. két kilométerre található a Garancsi tó, ahol horgászni és ebédelni is lehet. Itt forgatták a nevezetes Üvegtigris c. filmet. A filmben látható büfékocsi ma is ott áll a tavacska partján.

TÚRÁZÓKNAK

ajánljuk a kálváriát (Új utca – kálváriadomb) és Piliscsaba egyik nevezetességét, a Gomba-sziklát: Piliscsaba központjából a kék jelzésen kell elindulni, majd a kék háromszögön továbbhaladni. A szikla távolsága a vasútállomástól kb. 2,5 kilométer.

Sas-szikla: Pilisvörösvár és Piliscsaba között található a Vörös hegyen, vonattal, autóbusszal is megközelíthető. A vonatról a Szabadságliget megállónál, autóbuszról a Kopár Csárda megállóhelynél kell leszállni.

Szabadságligetről a sárga +, majd a sárga jelzésen nyugat felé haladva kb. 2,5 kilométerre van a szikla. Nyugat felé indulj! Körülbelül 2,5 kilométer távolság megtétele után esedékes.

A Kopár Csárdától a piros „c” (körút) jelzés visz el a Sas-szikláig. Ez a hosszabb út, kb négy kilométer.

LÁTNIVALÓK, PROGRAMOK

Budapest

26 kilométerre van Piliscsabától, vonattal, Volán-busszal és autóval is elérhető. Számos látnivaló és program kínálkozik a Várnegyedtől kezdve az Országházig, a margitszigeti sétáig, a Millenárisig, a Városligetben található Állatkerttel bezárólag.

Autósoknak javasoljuk a Piliscsaba-Pilisszentiván-Solymár-Pesthidegkút útvonalat. Az autót érdemes letenni valahol a Széll Kálmán tér vagy, a Déli pályaudvar környékén. A Széll Kálmán térről a 116-os busz visz fel a várba, de gyalogosan sem több az út 10 percnél.

A vonattal utazók a 4-es vagy a 6-os villamossal jutnak el a Széll Kálmán térre, onnan a várbusszal fel a Várnegyedbe.

Esztergom

A várost Géza fejedelem választotta állandó székhelyének 972-ben, itt született fia, István, akit mi Szent István néven tisztelünk. Szent István érseki székhellyé tette a várost, most a magyar római katolikus egyház központja.

A városban található Európa legnagyobb bazilikája – látogatása ingyenes –, benne található a Bakócz-kápolna, az egyetlen épen maradt reneszánszkori épület. A bazilika épületében a Főszékesegyházi kincstárat se hagyják ki. De érdemes megnézni az Esztergomi Keresztény Múzeumot is. A bazilikát körülölelik a vár maradványai, elsétálva a mellvédig nézzék meg Melocco Miklós impozáns Szent István szobrát, előle pompás kilátás nyílik a Dunára, a Mária Valéria hídra, amin gyalog is átsétálhatnak a Szlovákiában található Párkányba, ahová a városi „kisvonattal” is átkirándulhatnak. Párkányból nagyszerűen látható az esztergomi bazilika és a Melocco szobor.

Sétáljanak a belvárosban is: gyönyörködjenek a sok (ám sajnos rossz állapotú) műemléképületben. Ha elfáradtak, térjenek be a Központi Kávéházba, Babits Mihály egykori törzshelyére. A szecessziós kávéházat az eredetinek megfelelően újították fel. Látogassák meg a Babits Emlékházat is. A műemléki villa egyik falán a 20. század neves írók aláírásai találhatók.

Aqua-sziget: a strandolásra és vízi élményekre vágyóknak igazi kikapcsolódást nyújt a város eme nevezetessége, melyet Kossuth- és Ybl-díjas építészünk, Finta József tervezett. Egyedülálló élményt nyújt a vízből ránézni a bazilika épületére.

Strázsa-hegyi tanösvény: a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutatóhelye a Kökörcsin Erdei Iskola mellől indul, amely Esztergom-Kertváros mellett, a Dorogot elkerülő 117 sz. főút és a Suzuki út kereszteződésében található. Piliscsabáról az iskola elől induló Volánbusszal közelíthető meg, Esztergom-Kertváros laktanya megállónál kell leszállni. Autóval a Szabadon látogatható, de vezetés is kérhető: dr. Jankainé Németh Szilvia, 30/663-4614 esztergom@dinpig.hu.

Pilisszántó

A falu közepén térkép található, melyen rajta vannak a nevezetességek: pl. a kőtár, a Trézsi forrás, a mészégető kemence stb. Mi most két nevezetességre hívjuk fel a figyelmet.

Keresztes kő: a pálos szerzetesek emlékét őrzi (13. század), jelenleg a templom közepén, a padozat alatti üregben van, üveglap fedi, ezért jól látható. Aki látni akarja, az a mise idején érkezzen vasárnap. A templom előtt áll a római korból itt maradt mérföldkő.

Boldogasszony-kápolna: Boldogasszony-kápolna, Pilisszántó határában lévő Pilis Keresztje mellett felépített, és felszentelt hely. A kápolnához a Csillagörvényen lehet feljutni. az ösvény mentén történelmünk nagyjainak fából faragott emlékei állnak őrt.

Pilisvörösvárról busszal lehet eljutni Pilisszántóra: ha Piliscsabáról érkeznek a művelődési házi megállónál érdemes leszállni, átsétálni az út túloldalán nyíló utcába, ahol az utca elején található a Pilisszántóra menő buszállomás. Az utolsó szántói buszmegállónál kell leszállni, mert a falu vége után található a kápolnához vezető út. Az autósoknak szóló nagy parkolóról megismerik. Járatokról információ: www.volan.hu.

További tudnivalók a pilisszántói nevezetességekről itt találhatók: http://pilisszanto.hu/turizmus.html.

Solymár

A Piliscsabától 10 km-re található település nevezetessége a középkori eredetű Szarkavár. Kisgyerekeseknek ideális túraútvonal.

Zsámbék

Itt található az 1220 körül épült a későromán–koragótikus bazilika és kolostorrom, ami még romjaiban is a magyar építészettörténet kiemelkedő emléke. Autóval vagy Volán-busszal lehet a településre eljutni. A Volán-busz a piliscsabai vasútállomásról indul. (Információ a buszok indulási idejéről: www. volan.hu.)

Lámpamúzeum: a Magyar utca 18-ban található. A magán alapítású múzeum messze földön híres, bekerült a Guiness Rekordok könyvébe, kb. 1000-1100 világító test található a múzeumban, a mécsestől kezdve a régi kínai vázából készült lámpáig. (info: 06 (20) 502 6682)

Szent Vendel-domborműves népi lakóház: az egykori Szent Vendel-ház jelenleg sváb tájház, szobáiban a festett vagy éppen különleges technikával készült bútorok a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot idézik. Nyitva tartásáról itt lehet érdeklődni: (06 23) 341 831.

Légvédelmi Múzeum: A hadtechnika iránt érdeklődőknek. Nyitva tartásáról érdeklődjenek a 06 (23) 342 318-as számon.

Érdemes majd megnézni, hogy nyáron milyen színházi programot kínál a Zsámbéki Nyári Színház – egyik színhelye a várrom előtti szabadtéri színpad.

(info: www.zsambekinyariszinhaz.hu)

Dorog

a Piliscsabától 10 kilométerre található város határában található tavat a köznyelv Dorogi tóként emlegeti, noha közigazgatásilag Esztergomhoz tartozik. Dorog és Esztergom- Kertváros határában található ugyanis az a 30 hektárnyi vízfelület, amit hivatalosan Palatinus tó néven jegyeznek. Busszal, vonattal, autóval könnyen megközelíthető. Két strandja van: az egyik a kisgyerekeseknek jó (vízibicikli, csúszda, büfé, wc), a másik a bulizni vágyó fiataloknak. Aki a könnyűbúvárkodás szenvedélyének hódol, az ne felejtse otthon a felszerelését, mert itt azt is lehet.