fejlec_2015_11_15

Lakóotthon

Az Alapítvány által létrehozott épületnek és programjának központi eleme a lakóotthon. Itt 14 fő értelmi sérült felnőttnek olyan otthont igyekszünk biztosítani, amely családi fészek lehet számukra, szellemisége pedig lehetővé teszi nekik a sérült embert is megillető önálló, a lakókörnyezetébe bekapcsolódni tudó életet.

summavitae_lakootthon_1

Minden sérült fiatal egy- illetve kétágyas szobában lakik, ez a kis lakrész önállóságának színhelye. Már a tervezésnél is arra törekedtünk, hogy kerüljük az uniformizálást s az intézmény jellegű megoldásokat, feltétlenül gondolva a sérült elemi szükségleteire.

Összesen 8 lakószoba (9 férőhellyel) található az épület földszintjén, valamint a közösségi helyiségek, amelyek a napi közös tevékenységek, szabadidő eltöltésének, vendégvárásnak és egyéb közösségi együttléteknek a helyszíne. Az emeleten három szobában (5 férőhellyel) egy illetve kétágyas szobákban saját fürdőszobával lakhatnak a jobb képességű értelmi sérült fiatalok. Célunk, hogy sérült lakóinknak biztosítsuk az általuk is megélhető felnőtt létet, melyhez hozzátartozik a képességeikhez mért minél nagyobb önállóság elérése, a választási lehetőségek kihasználása, döntéshozatal az őket érintő kérdésekben.

Arra törekszünk, hogy minél jobban sikerüljön beilleszteni őket a társadalomba, amely mint tudjuk, mindig a közvetlen környezetben kell, hogy elkezdődjön. Ezért igyekszünk a városban megismertetni magunkat, kapcsolatokat teremteni. Örömmel számolhatunk be arról, hogy már eddig is értékes barátságokat mondhatunk magunkénak. Gyakran fogadunk vendégeket, rendezünk közös vacsorákat ismerőseinkkel, barátainkkal.

Lakóotthonunk életének megszervezése nem csupán szakmai, szervezési és technikai feladat, hanem az állandó otthonlakókat és értük dolgozó szakembereket, segítőket folyamatosan és kölcsönösen alakító életprogram.

Célunk tehát: nyugalmas, békés  otthont teremteni számukra, hogy élhessenek, mert ők nem csupán lakni, hanem szándékunk szerint életük végéig élni fognak itt.