Lakóotthonunkról

Az alapítvány által létrehozott épületnek és programjának központi eleme a lakóotthon.

Summa-Vitae-Lakootthonunk-1

Az Alapítvány által létrehozott épületnek és programjának központi eleme a lakóotthon. Itt 14 fő értelmi sérült felnőttnek olyan otthont igyekszünk biztosítani, amely családi fészek lehet számukra, szellemisége pedig lehetővé teszi nekik a sérült embert is megillető önálló, a lakókörnyezetébe bekapcsolódni tudó életet.

Minden sérült fiatal egy- illetve kétágyas szobában lakik, ez a kis lakrész önállóságának színhelye. Már a tervezésnél is arra törekedtünk, hogy kerüljük az uniformizálást s az intézmény jellegű megoldásokat, feltétlenül gondolva a sérült ember elemi szükségleteire.

Az épület földszintjén 8 lakószoba található, valamint a közösségi helyiségek, amelyek a napi közös tevékenységek, szabadidő eltöltésének, vendégvárásnak és egyéb közösségi együttléteknek a helyszínei. Az emeleten két lakószoba található saját fürdőszobával.

Célunk, hogy sérült lakóinknak biztosítsuk az általuk is megélhető felnőtt létet, melyhez hozzátartozik a képességeikhez mért minél nagyobb önállóság elérése, a választási lehetőségek kihasználása, döntéshozatal az őket érintő kérdésekben.

Arra törekszünk, hogy minél jobban sikerüljön beilleszteni őket a társadalomba, amely mint tudjuk, mindig a közvetlen környezetben kell, hogy el kezdődjön. Ezért igyekszünk a városban megismertetni magunkat, kapcsolatokat teremteni. Örömmel számolhatunk be arról, hogy már eddig is értékes barátságokat mondhatunk magunkénak. Gyakran fogadunk vendégeket, rendezünk közös vacsorákat ismerőseinkkel, barátainkkal.

Lakóotthonunk életének megszervezése nem csupán szakmai, szervezési és technikai feladat, hanem a lakókat és értük dolgozó szakembereket, segítőket folyamatosan és kölcsönösen alakító életprogram.

Célunk tehát: nyugalmas, békés otthont teremteni számukra, hogy élhessenek, mert ők nem csupán lakni, hanem szándékunk szerint élni fognak itt.

Mindennapjaink

Lakóotthonunkban változatos módokon igyekszünk gondoskodni a szabadidő hasznos eltöltéséről ellátottjaink számára.

Fontosnak tartjuk, hogy aktívan részt vegyenek a ház körüli feladatok elvégzésében, illetve újabb tevékenységeket sajátítsanak el. Irányelvünk, hogy amire csak lehet „képessé tegyük” ellátottainkat, ne helyettük cselekedjünk.

Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy lakóink fizikai állapotának romlását megelőzzük, késleltessük. Az intézményben található tornateremben csoportos és egyéni tornákon vesznek részt heti több alkalommal saját gyógytornászaink vezetésével. Ezen kívül pedig napi sétával biztosítjuk a megfelelő mennyiségű mozgást számukra.

Fizikai aktivitásuk megőrzése mellett lelki életük és mentális állapotuk sem elhanyagolható.

Vasárnaponként lakóink istentiszteleten, illetve szentmisén vesznek részt. Heti egyszer pedig hittanóra keretei között foglalkozhatnak hitéletük gyakorlásával.

A szellemi frissesség megőrzéséről: társasjátékozás, felolvasás, diavetítés, bábozás, játékos fejlesztő feladatok segítségével gondoskodunk.

A kézügyesség és a kreativitás megőrzésére, fejlesztésére: festés, gyöngyfűzés, színezés során van alkalmuk.

A zene kiemelt szerepet játszik az életünkben. Kéthetente egyszer óvodapedagógus vezetésével zenés készségfejlesztő foglalkozás folyik a lakóotthonban. Kedvelt tevékenységünk a tánc és a zenehallgatás, legyen az akár komoly -, vagy könnyűzene, amire napi szinten van lehetősége lakóinknak.

Minden hónapban legalább egy kinti programra visszük ellátottjainkat, ez lehet mozi, színház, múzeum, vagy más egyéb szórakoztató és hasznos tevékenység.

Életünk színes, mozgalmas, igyekszünk a lehető legtöbb élményt biztosítani lakóinknak.

Lakóotthonunk képekben

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdése, kérése merült fel? Esetleg időpontot szeretne foglalni? Írjon nekünk űrlapunkon keresztül!